Meestal beginnen ze in het gezicht en breiden zich letterlijk als een lopend vuurtje uit naar de nek, hals en bovenarmen. Opvliegers verschijnen altijd wanneer je ze als vrouw het minst kan gebruiken. Liefhebbers van pittige gerechten uit de Aziatische, Arabische of Zuid-Amerikaanse keuken zullen deze typische reactie van ons lichaam wel herkennen. Plotseling verwijden de kleine adertjes in de huid zich en neemt de bloedtoevoer toe. De huid wordt warmer en er verschijnen rode vlekken. Om dit te reguleren, gaan de poriën open en breekt het zweet uit. Het gewenste effect wordt hiermee doeltreffend bereikt – het huidoppervlak koelt af. Zit je onder de Mexicaanse zon is dit een uitstekende manier om af te koelen. Maar in ons koude kikkerland zijn de rillingen na een opvlieger vaak net zo onaangenaam als de hitte en het zweten die eraan voorafgingen.

En waarom gebeurt dit allemaal? Nogmaals, het heeft te maken met die goede oude hormonen, die onze lichaamsfuncties regelen. De hormonale veranderingen die het vrouwelijke lichaam in de overgang onvermijdelijk meemaakt, beïnvloeden het autonome zenuwstelsel, het deel dat automatische processen zoals ademhaling en bloeddruk reguleert, zonder bewuste meewerking. Daarmee zijn we gewoon aan de opvliegers overgeleverd. Of niet soms?

Hormonen kunnen echter misleid worden. Veel vrouwen nemen bijvoorbeeld als voorbehoedsmiddel de pil om het lichaam wijs te maken dat ze al zwanger zijn. Ook voor de overgang zijn er hormonale oplossingen. Toch zijn veel vrouwen de laatste jaren hierover steeds kritischer geworden. Het idee om continu medicatie te gebruiken druist dan vaak in tegen de behoefte aan een meer natuurlijke ondersteuning van hun lichaam .

Gelukkig bestaan er wel natuurlijke alternatieven, die op de kracht van planten vertrouwen. Zo is er nu het middel Menoelle, dat het actieve ingrediënt EstroG-100 bevat. Dit natuurlijke middel zorgt voor een brede ondersteuning tijdens de overgang en kan probleemloos worden gebruikt om vervelende overgangsverschijnselen tegen te gaan.