Vaginale droogheid in de overgang

Vaginale droogheid komt vaak voor tijdens de overgang. En het treft meer dan de helft van de vrouwen. Op deze pagina helpen we de symptomen, oorzaken en behandeling van vaginale droogheid in deze periode beter te begrijpen.

Vaginale droogheid tijdens de overgang

Vaginale droogheid komt voor bij meer dan de helft van de vrouwen in de overgang. Wel is het een probleem dat veel vergt van de zelfverzekerdheid en levenskwaliteit.

Natuurlijk vaginaal vocht houdt de binnenkant van de vagina soepel en vochtig. Het stroomt langzaam door de vagina, houdt deze schoon en verwijdert dode cellen. De lichtzure pH van 3,7 tot 4,5 houdt de hele intieme zone gezond en beschermt tegen infecties met bacteriën (ook wel bacteriële vaginose genoemd) of de veel voorkomende vaginale schimmel (ook wel vaginale mycose genoemd).

Vaginale vochtigheid wordt normaal verhoogd tijdens seksuele opwinding. Er wordt extra vocht geproduceerd om de geslachtsgemeenschap te vergemakkelijken. Wanneer het vaginale weefsel tijdens de overgang droger en dunner wordt (vaginale atrofie genoemd), kan seks ongemakkelijk of pijnlijk worden, maar ook dagelijkse activiteiten zoals sporten of gewoon lang zitten kunnen veel ongemak veroorzaken.

Menokennis: vaginale droogheid tijdens de overgangs – goed om te weten

  • Vaginale droogheid kan elke vrouw overkomen en kan zich in elke levensfase van een vrouw voordoen, maar het wordt steeds belangrijker in de overgang als het oestrogeenniveau daalt.
  • Vaginale droogheid komt vooral voor bij 58% van de vrouwen tussen 51 en 60 jaar, vooral na de menopauze (laatste menstruatie).
  • Ongeveer 25% van de vrouwen tussen 50 en 59 jaar heeft last van vaginale droogheid tijdens het vrijen, waarbij ongeveer een op de zes vrouwen pijn ervaart.
  • Ongeveer 17% van de vrouwen tussen de 18 en 50 jaar heeft vóór de menopauze problemen met vaginale droogheid tijdens het vrijen.

Tot de menopauze zorgt het oestrogeen hormoon ervoor dat de wanden van de vagina gezond en elastisch blijven. Collageenmoleculen zorgen voor elasticiteit, hyaluronzuur bindt vocht, bloedvaten voor een goede bloedcirculatie. Melkzuurbacteriën helpen de pH van de vagina laag te houden. Dit houdt ongewenste bacteriën en gistschimmels op afstand.

Al deze factoren die de vagina elastisch en gezond houden, hebben baat bij een normaal oestrogeenniveau. Zodra het oestrogeenniveau daalt, wordt het vaginale weefsel dunner en minder elastisch. De vocht- en collageenproductie nemen aanzienlijk af, waardoor de goede melkzuurbacteriën het moeilijker krijgen, zodat de zuurproductie afneemt en ongewenste bacteriën of schimmels de overhand kunnen nemen. Veel vrouwen merken door deze veranderingen meer ongemak, zoals een branderig gevoel, infecties of zelfs een verminderd seksueel gevoel.

Het is ook algemeen bekend dat vaginale droogheid pijn kan veroorzaken tijdens het vrijen, wat het seksleven kan beïnvloeden. Bovendien kan vaginale droogheid het dagelijks leven belemmeren. Bij sommige vrouwen kan het zelfs zo erg worden dat zelfs zitten of staan als ongemakkelijk wordt ervaren. Het is duidelijk dat dit een nadelig effect heeft op de algehele kwaliteit van het leven.

Menokennis: hoe is vaginale droogheid te herkennen?

Menokennis: vaginale droogheid lost zich niet vanzelf op

Vaginale droogheid is een onderwerp waar niemand graag over praat, ook al treft het een groot deel van de vrouwen. Het is nog steeds een taboe. Vrouwen zwijgen er liever over.

Als seks ongemakkelijk of pijnlijk is, komt de relatie met de partner onder druk te staan. Vooral als je tegen je partner verzwijgt waarom je je terugtrekt en weinig of geen interesse meer hebt in seksuele activiteit.

Veel vrouwen schamen zich om over dit onderwerp te praten met hun partner of vrienden. Door deze schaamte vraagt slechts een kwart van de getroffen vrouwen advies bij hun huisarts, overgangsconsulente of gynaecoloog. En nee, vaginale droogheid is niet gênant. Het is iets natuurlijks. En er valt wat aan te doen.

De gemiddelde levensverwachting voor vrouwen bedraagt momenteel ongeveer 84 jaar, de tijd na de menopauze maakt dus ongeveer een derde van het leven uit. Om deze fase zo gelukkig mogelijk te beleven, is het van belang deze om te proberen om je levenskwaliteit op peil te houden. Dus praat erover met uw partner en win het juiste advies in.

Menokennis: Vaginale droogheid tijdens de overgang: Preventie en behandeling

Het goede nieuws is dat vaginale droogheid niet hoeft te worden geaccepteerd als een onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden. Dus wat kan je er gemakkelijk aan doen?

Erkennen dat vaginale droogheid normaal is en vaak voorkomt, is de eerste stap om jezelf te helpen. Vochtinbrengende vaginale producten zijn altijd het proberen waard bij vaginale droogheid. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur kunt u kiezen tussen vochtinbrengende gels en voedende crèmes. Aangezien de vaginale slijmvliezen bijzonder gevoelig zijn, moet u de voorkeur geven aan natuurlijke producten die geen of zo weinig mogelijk chemische stoffen bevatten. Menoelle gel kan een goede oplossing zijn om u te helpen bij vaginale droogheid.

Menokennis: Ernstige klachten?

Als uw klachten ernstig zijn, er veel stress is en vaginale zelfzorg middelen niet werken, moet u naar uw gynaecoloog gaan, die u een geschikte behandeling kan aanbevelen.

Ook al lijkt het in het begin een beetje onaangenaam, het kan een hoop levenskwaliteit teruggeven en dit met een arts te bespreken.

Voor de medische behandeling van vaginale droogheid tijdens de overgang (zoals vaginale atrofie), zijn er ook hormonale producten die rechtstreeks op de vagina worden aangebracht geschikt.  Plaatselijke toepassing heeft geen invloed op het hele lichaam en daardoor worden mogelijke risico’s of bijwerkingen tot een minimum beperkt.

Tips bij vaginale droogheid:

Er zijn een aantal eenvoudige, zeer nuttige manieren om de droge vagina vochtig en comfortabel te laten aanvoelen:

Als u op zoek bent naar een hormoonvrij en natuurlijk product bij vaginale droogheid, dan is onze menoelle® vaginale gel een zeer goede oplossing. menoelle® gel zorgt voor een effectieve, snelle en langdurige verlichting van vaginale droogheid. Het is biologisch gecertificeerd en bevat geen chemische toevoegingen.

Als u op zoek bent naar een hormoonvrij en natuurlijk product bij vaginale droogheid hebben we 2 oplossingen.

Menoelle gel zorgt voor een effectieve, snelle en langdurige verlichting van vaginale droogheid. Het is biologisch gecertificeerd en bevat geen chemische toevoegingen.

Menoelle ovules helpen snel en effectief bij vaginale droogheid. Daarbij helpt dit product ook bij andere symptomen als geur, vaginale jeuk en irritaties. Makkelijk in gebruik en zonder chemische toevoegingen.