Naarmate mensen ouder worden, vermindert geleidelijk de botmassa, zowel bij vrouwen als mannen, als een normaal onderdeel van het verouderingsproces. Als deze afname van botdichtheid significant is, spreken we van osteoporose, wat het risico op botbreuken verhoogt vanwege de verminderde botdichtheid. Een tekort aan oestrogeen door de menopauze is een belangrijke risicofactor voor vrouwen.

Osteoporose ontwikkelt zich langzaam en wordt vaak pas in een laat stadium opgemerkt. Het kan rugklachten, botpijn en een hogere kans op botbreuken veroorzaken, vooral door alledaagse activiteiten. Een kromme rug (ook wel ‘weduwenbult’ genoemd) en lengteverlies zijn ook kenmerkend.

Osteoporose is vooral relevant voor vrouwen: tussen de leeftijd van 50-60 jaar heeft 15-20% van de vrouwen osteoporose en bij vrouwen ouder dan zeventig is bijna de helft getroffen.

Een vrouw die op een yoga matje zit met een appel in de hand | Voel je goed tijdens de overgang!

Voor gezonde botten zijn er 5 belangrijke tips:

  1. Zorg voor voldoende calcium en vitamine D3. Calcium zit vooral in zuivelproducten en groenten zoals kool, broccoli en venkel. Sommige mineraalwaters bevatten ook veel calcium (meer dan 150 mg/l). Vitamine D3, ook wel de ‘zonvitamine’ genoemd, wordt voornamelijk geproduceerd door regelmatig buiten te zijn. Het zit vooral in vette vis, eieren, paddenstoelen en avocado’s.
  2. Menoelle® bevat de juiste hoeveelheid vitamine D en calcium, waardoor twee capsules per dag voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid volgens de Europese NRV-waarden.
  3. Pas op voor ‘botrovers’: koffie, zout, voedsel rijk aan fosfaat (zoals kaas, peulvruchten, fastfood en cola) en laxeermiddelen verminderen de opname van calcium uit voedsel, bevorderen de uitscheiding ervan of onttrekken calcium aan de botten. Let op: hoewel spinazie en snijbiet vaak worden genoemd als goede bronnen van calcium, bevatten ze ook oxaalzuur, waardoor de opname van calcium bemoeilijkt wordt.
  4. Overmatig roken en alcoholgebruik hebben ook een negatieve invloed op de botgezondheid. Roken vermindert de botdichtheid door het stimuleren van botafbrekende stoffen, terwijl alcohol de uitscheiding van calcium bevordert en de vorming van vitamine D3 in de lever vermindert.
  5. Beweeg regelmatig: gebrek aan beweging kan leiden tot osteoporose, dus zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, bij voorkeur buiten, waar je genoeg zonlicht krijgt, wat belangrijk is voor vitamine D-productie.

Met de juiste maatregelen kun je osteoporose, een veelvoorkomende aandoening bij vrouwen, helpen voorkomen en je botten gezond houden. Zorg voor voldoende calcium en vitamine D, vermijd ‘botrovers’ zoals koffie en zout, en beperk roken en overmatig alcoholgebruik. En vergeet niet om regelmatig te bewegen, bij voorkeur buiten, om je botten sterk en veerkrachtig te houden. Een gezonde levensstijl is de sleutel tot het behoud van sterke botten, zodat je volop kunt genieten van een actief en vitaal leven, ongeacht je leeftijd.