Weer in beweging

Nu de dagen weer langer worden en de temperatuur stijgt, merken we: de lente komt eraan. Een goed moment om weer actiever te worden. Maar hoe begin je daarmee?

In dit blogpost een aantal tips om goed van start te gaan en lekker te gaan bewegen.

Bewegen, of het nu sporten of activiteiten buiten zijn, heeft vele voordelen voor je lichaam en kan helpen bij verschillende klachten. Het verbetert je conditie, vermindert stress, helpt je om van overtollig gewicht af te komen en maakt je gelukkiger. Medisch gezien kan voldoende beweging ook helpen bij verschillende aandoeningen en zelfs bij depressieve gevoelens.

Dat betekent niet dat je een topsporter moet zijn; zelfs als je maar een paar keer per week 15 minuten beweegt, kan dat al een positieve invloed hebben op je gezondheid en hoe je je voelt.

Stap 1: voornemens maken

Denk eerst na over welke vorm van beweging het beste bij je past. Misschien ging je vroeger graag zwemmen of fietsen. Houd je van sporten in je eentje, of juist in een groep? Kies iets wat je leuk vindt. Als je lang niet actief bent geweest, is het ook verstandig om eerst je arts te raadplegen. Als je eenmaal een activiteit hebt gekozen, maak dan een plan wanneer je tijd hebt om te bewegen.

In het begin is het belangrijk om rustig aan te doen. Je lichaam moet wennen aan weer actief zijn. Daarom zijn herstelperiodes belangrijk; tussen twee sportieve sessies moet altijd een dag rust zijn.

Praktisch gezien zijn drie sessies per week ideaal in het begin. Bijvoorbeeld op dinsdag, donderdag en zondagochtend. De duur van de sessie hangt af van de activiteit. Als je gaat joggen, zijn 10-15 minuten waarschijnlijk genoeg, bij stevig wandelen is een half uur een goed begin.

Stap 2: aan de slag gaan

Als je niet meteen aan de slag wilt, maak dan een vaste afspraak met jezelf. Leg de benodigde spullen klaar en bedenk alvast wat je wilt dragen. Zorg dat je fiets in orde is als je gaat fietsen. Het is ook handig om van tevoren een route te bedenken. Onthoud dat het in het begin niet om prestaties gaat, maar om regelmaat. Benader de zaak ontspannen en zonder druk. Als het een dag niet lukt, doe het dan wat rustiger aan, maar doe het wel.

Stap 3: volhouden

Het doel is om je bewegingsprogramma vol te houden en het tot een vaste routine te maken. Ook als je je een dag niet lekker voelt of het weer niet meewerkt, probeer dan toch te bewegen. Haal het eventueel later in of sla de sessie over. Als je na twee weken merkt dat je de gekozen activiteit goed kunt volhouden, kun je de intensiteit langzaam opvoeren. Blijf ook meer beweging toevoegen aan je dagelijks leven.

 

Kortom, met de lente in aantocht is het een uitgelezen moment om weer actief te worden. In dit blog hebben we tips gedeeld om op een goede manier van start te gaan en meer te gaan bewegen. Het is belangrijk om een vorm van beweging te kiezen die bij je past en rustig aan te beginnen. Door regelmatig te bewegen, zelfs al is het maar een paar keer per week voor korte sessies, kun je al een positieve impact hebben op je gezondheid en welzijn. Door stap voor stap te werken aan je bewegingsroutine en jezelf niet te veel druk op te leggen, kun je ervoor zorgen dat bewegen een vast onderdeel van je leven wordt.