De overgang is een normale fase in het leven van iedere vrouw die vaak veranderingen met zich meebrengt, waaronder gewichtstoename. Veel vrouwen ervaren de uitdaging van gewichtsverlies tijdens de overgang. In dit blog bespreken we verschillende tips om op gewicht te blijven tijdens de overgang, met aandacht voor zowel fysieke als mentale gezondheid.

1. Hormonale schommelingen

Tijdens de overgang treden vaak schommelingen in hormonen op die de stofwisseling beïnvloeden. Een afname van oestrogeen kan leiden tot gewichtstoename, met name rond de buikstreek. Dit houdt in dat je lichaam minder calorieën verbrandt, waardoor het lastiger kan zijn om gewicht te verliezen.

2. Eet gezond

In plaats van je te richten op strenge diëten, is het belangrijk om gezonde voedingskeuzes te maken. Ga voor voedingsmiddelen met weinig calorieën, zoals groenten, fruit en volkorenproducten. Deze voedingsmiddelen bevatten belangrijke voedingsstoffen en zorgen ervoor dat je je verzadigd voelt zonder te veel calorieën binnen te krijgen.

3. Krachttraining

Spiermassa neemt vaak af tijdens de overgang, wat de stofwisseling kan vertragen. Krachttraining is een effectieve manier om spiermassa op te bouwen en de stofwisseling te stimuleren, zelfs al met eenvoudige oefeningen.

4. Verminder stress

Stress kan de eetlust en gewichtstoename beïnvloeden. Zoek naar stressverlichtende activiteiten die werken voor jou, zoals yoga, meditatie of wandelen in de natuur.

5. Voldoende slaap

Een goede nachtrust is belangrijk tijdens de overgang. Te weinig slaap kan de balans van hormonen verstoren, wat op zijn beurt kan leiden tot een toename van de eetlust. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht voor optimale gezondheid.

6. Drink voldoende water

Hydratatie is belangrijk voor een gezonde stofwisseling en helpt bij het verminderen van een hongergevoel. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag.

Kortom, het is mogelijk om gewicht te verliezen tijdens de overgang. Door bewust te kiezen wat je eet, regelmatig te bewegen, stress te verminderen en voldoende te slapen, kun je een gezond gewicht behouden en je welzijn verbeteren tijdens deze levensfase. Geef jezelf de tijd om de gewenste resultaten te bereiken en wees niet te streng voor jezelf.

Wil je meer informatie?

Of heb je een vraag? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder.