Opvliegers en nachtelijk zweten behoren tot de meest voorkomende verschijnselen in de overgang.

Opvliegers zijn een reactie van het lichaam op schommelende hormoonspiegels en treden vooral op tijdens de eerste jaren van de overgang. Na verloop van tijd nemen ze vaak geleidelijk af of kunnen ze zelfs verdwijnen. Toch komen opvliegers bij ruim 5% van de vrouwen tien jaar na de menopauze nog steeds voor.

Deze plotselinge hitteaanvallen beginnen meestal in de borststreek en breiden zich als een golf via de hals en het hoofd uit naar de bovenarmen. De hartslag gaat omhoog, de huid kan rood worden en er kunnen heftige zweetaanvallen ontstaan. Meestal duurt een opvlieger slechts enkele minuten, maar ze kunnen wel meerdere keren per dag en ook ’s nachts optreden. Hoewel ze niet gevaarlijk zijn kunnen opvliegers wel erg vervelend zijn en een behoorlijke impact op je leven hebben. Dus wat kun je hieraan doen? We geven je hier graag een aantal praktische tips.

  • Als eenvoudige stelregel geldt om alles te vermijden wat de opvliegers kunnen uitlokken. Bekende triggers zijn bijvoorbeeld stimulerende middelen zoals koffie, zwarte en groene thee, alcohol en sigaretten. Ook scherpe kruiden, zoals gember, peper of chili kunnen opvliegers veroorzaken, net als (te)veel of zwaar eten.
  • Omdat opvliegers meestal vaker en heftiger bij vrouwen met overgewicht optreden, is het belangrijk om overtollige kilo’s kwijt te raken en een gezond gewicht na te streven.
  • Vaak helpt het bij opvliegers om de kleding aan te passen. Draag bijvoorbeeld het liefst lichte kledingstukken in meerdere lagen; dan kun je makkelijk iets aan of uit trekken als dat nodig is. Ook zijn natuurlijke stoffen zoals wol, katoen en zijde meer geschikt dan synthetisch materiaal.
  • In deze periode van je leven is het extra belangrijk om te zorgen voor een gezonde levenswijze. Let er daarom vooral op dat je veel gezonde, verse voedingsmiddelen eet met veel groente en fruit en probeer ook voor voldoende variatie in je voeding te zorgen.
  • Zorg dat je dagelijks voldoende water drinkt, minstens 2 liter per dag. Door de opvliegers zweet je meer en vaker, wat tot uitdroging kan leiden. Andersom maakt uitdroging de opvliegers juist erger. Vind je water niet lekker, probeer dan wat (ongezoete) kruidenthee, of water met verse munt en citroen. Zet ook altijd een fles water naast het bed voor de dorst, maar ook om, mocht het nodig zijn, gezicht of hals af te koelen.
  • Ook beweging en sport werken positief op lichaam en geest. Neem daarom wat vaker de trap, laat af en toe de auto staan en ga lekker fietsen of maak een wandeling.
  • Stress en spanning staan bekend als belangrijke triggers voor opvliegers. Bouw voor jezelf daarom meerdere ontspanningsmomenten per dag in. Effectieve manieren om doelgericht stress te verminderen zijn onder meer yoga, ademhalingsoefeningen, mediteren, pilates of tai-chi.