De overgang is – vaak niet alleen in hormonaal opzicht – een tijd van verandering en van aanpassing naar een nieuwe levensfase. Voor veel vrouwen brengt dit wel de nodige uitdagingen en stress met zich mee.

Nu is langdurige stress altijd funest voor de gezondheid, maar voor vrouwen tijdens de overgang is stress extra belastend. Dit komt doordat de bijnieren, dit zijn de orgaantjes die onze stresshormonen produceren, tijdens de overgang ook extra oestrogeen en progesteron moeten gaan aanmaken. Deze taak nemen de bijnieren over van de eierstokken, die in de overgang niet meer hormonen produceren. De bijnieren moeten daarom nog harder gaan werken. In deze fase is het daarom des te belangrijker stress te verminderen en manieren te vinden om te ontspannen . Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden hiervoor beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende vormen van yoga, meditatie, ontspannings- en ademhalingsoefeningen, mindfulness of tai-chi.

Yoga heeft bij veel mensen een kalmerend effect, vooral door de ademhalings- en meditatieoefeningen die hier vaak een onderdeel van zijn. Lichamelijke houdingsoefeningen, asana’s genoemd, zijn een goede manier om meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen. De asana‘s helpen om de lichaamshouding te verbeteren, de flexibiliteit van het bewegingsapparaat te vergroten en het fysieke uithoudingsvermogen te vergroten. Tegelijkertijd kunnen de asana’s bepaalde lichaamsfuncties stimuleren of verbeteren, zoals de bloedsomloop, de longfunctie of stofwisselingsprocessen.

Naast de algemene yogavormen bestaat er ook de zogenaamde hormoonyoga. Deze vorm is bijzonder geschikt voor vrouwen tijdens de overgang. Hormoonyoga combineert lichamelijke en ademhalingsoefeningen, die samen een positief effect hebben op de hormonale en geestelijke balans van vrouwen in de overgang. Het regelmatig beoefenen van hormoonyoga kan je helpen om op natuurlijke wijze de hormoonhuishouding in evenwicht te brengen en tegelijkertijd stress en spanning te verminderen.