Heb je al vele jaren een relatie? Dat is een groot voordeel! Na verloop van tijd groeit het vertrouwen, en vertrouwen is voor de meeste vrouwen een voorwaarde voor onbezorgde seks. Je hoeft je niet te schamen voor je verlangens en je kunt vrijuit praten over je zorgen. Sexualiteit tijdens de overgang moet natuurlijk gewoon kunnen, maar wat als het niet comfortabel aanvoelt?

Bevochtig je vagina.

Om vaginale droogheid tijdens de overgang tegen te gaan en wrijving tijdens geslachtsgemeenschap te voorkomen, raden we je aan om een vaginale gel te gebruiken. Deze moet vrij zijn van geurstoffen en conserveermiddelen! Tegenwoordig zijn er ook geweldige hormoonvrije alternatieven die bijzonder geschikt zijn voor de overgang. Geniet van zelfbevrediging!

Dit geldt ook voor liefde en seks: blijf oefenen, ook zonder partner. Talrijke onderzoeken wijzen erop dat de opwinding door stimulatie en de ontspanning door het hoogtepunt je niet alleen in balans brengen, maar ook je stofwisseling en hormoonproductie stimuleren. Ook hier raden we je aan om een natuurlijke vaginale gel te gebruiken! Neem voldoende tijd in het begin en probeer te genieten.

Studies tonen aan dat vrouwen in de overgang meer tijd nodig hebben voor het voorspel. Geniet daarom van een rustige en langzame start. Laat je bijvoorbeeld inspireren door een massage of door slow-seks. Je hoeft echt geen massage expert te zijn om de lust voor elkaar opnieuw aan te wakkeren. Er zijn veel suggesties die weer passie in je seksleven kunnen brengen.

Rustig aan is ok!

Veel vrouwen ervaren liefde in de tweede helft van hun leven veel ontspannener – alles kan, niets moet. Laat de “seksdruk” en de “jacht op orgasme” los. Geniet van knuffelen – trouwens, veel meer mannen houden daarvan dan je denkt. En als er meer gebeurt, is dat mooi meegenomen.

Je bent mooi!

Ben je in de loop der jaren zelfkritischer geworden? Dat geldt voor veel vrouwen. Je moet je ervan bewust zijn dat je kleine rimpels geen invloed hebben op je seksleven. Accepteer jezelf zoals je bent.

Want zelfvertrouwen maakt sexy! In talrijke seksuologische studies werden heteroseksuele mannen gevraagd hoe ze hun partner wensen? Mannen van alle leeftijden gaven aan dat ze zelfverzekerde vrouwen waarderen met een positieve houding ten opzichte van hun seksualiteit.

Menoelle.com  Sexualiteit tijdens de overgang