De overgang is een levensfase waar elke vrouw vroeg of laat mee te maken krijgt, maar de klachten die erbij horen kunnen je leven flink beïnvloeden. Van hevige opvliegers tot vermoeidheid en stemmingswisselingen: veel vrouwen weten niet goed waar ze terechtkunnen voor hulp. Moet je naar de huisarts of zijn er andere opties? We vroegen het aan Monique Brood-van Zanten, arts gespecialiseerd in vrouwelijke hormonen.
De rol van de huisarts
Volgens Monique kun je met overgangsklachten naar je huisarts, maar huisartsen hebben vaak beperkte kennis van de overgang. “Veel huisartsen schrijven de anticonceptiepil voor, ook als dit niet de meest geschikte oplossing is,” legt ze uit. “De pil is vooral bedoeld als anticonceptiemiddel of om een cyclus te reguleren, maar langdurig gebruik kan leiden tot overdosering. Dat is niet nodig na de menopauze.”
Daarnaast wijzen sommige huisartsen slaapmiddelen aan als oplossing, wat volgens Monique symptoombestrijding is. “Dit is geen structurele aanpak, en vrouwen blijven met hun klachten zitten.”
Alternatieven voor de pil
Een beter alternatief is hormoontherapie, waarbij de lichaamseigen hormonen in balans worden gehouden. Monique benadrukt: “Hormoontherapie is geen overdosering, maar werkt juist op een natuurlijke manier samen met het lichaam.”
Overgangsklinieken en consulenten
Als je huisarts je niet verder helpt, kun je terecht bij een overgangskliniek. Hier werken overgangsconsulenten, verpleegkundigen met een aanvullende opleiding over de overgang. “Ze bieden begeleiding op maat en je hebt geen verwijzing nodig,” zegt Monique. Bij veel verzekeraars wordt een consult geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit een aanvullende verzekering.
Een steun in een lastige tijd
De overgang is een uitdaging, maar met de juiste hulp hoef je er niet alleen voor te staan. Overgangsklinieken en hormoonspecialisten kunnen veel betekenen voor je kwaliteit van leven. Aarzel niet om hulp te zoeken en te ontdekken wat het beste bij jou past.
Over Monique Brood-van Zanten
Monique is arts, gespecialiseerd in endocrinologische gynaecologie. Ze werkt bij het Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Als hormoonspecialist houdt ze menopauzespreekuren en draagt ze bij aan landelijke richtlijnen voor betere zorg aan vrouwen in de overgang.
Ook leuk om te lezen
Wat zijn symptomen van de overgang? Want vrouwen rond de 45 jaar hebben opeens allerlei vage klachten en vragen zich af: ben ik soms in de(...)
Vrouwen hebben vier keer vaker last van migraine dan mannen, en hormoonschommelingen spelen hierbij een belangrijke rol. Uit onderzoek van neuroloog en bioloog dr. Gisela Terwindt,(...)
Bij relatietherapeute Edith Hubers komt een vrouw, Veronica. Ze vertelt dat ze heel veel stress ervaart. Ze heeft haar hele familie op haar schouders en ook(...)