Isa en Medina zijn al jááren beste vriendinnen. Deze zomer filosoferen ze zes edities lang in het magazine Margriet over een beetje leuk ouder worden. In deze vijfde editie: goed eten.
Eeuwig diëten
Medina: “Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb best veel gedieet vroeger.”
Isa: “Ik ook, nou en of. Dat zogenaamde ideaalbeeld, wie heeft dat in vredesnaam bedacht? In de tijd van Rubens mochten vrouwen mooi vol zijn. Nu lijkt alles te draaien om dun-dunner-dunst worden en het krijgen van een ‘killerbody’ zoals dat van Fajah Lourens. Dat nastreven, is niet gezond. En al helemaal niet op onze leeftijd.”
Medina: “Neem het populaire ketodieet waarbij je geen brood of pasta meer mag. Terwijl volkorenbrood zo gezond is. Een sneetje volkoren brood zorgt ervoor dat het lichaam insuline aanmaakt, wat nuttig kan zijn om de tryptofaan in de hersenen af te leveren. Eenmaal in het brein wordt de tryptofaan omgezet in serotonine, het stofje waar we al gauw een tekort aan hebben en wat je blij, tevreden en vol energie houdt. Streng diëten kan echt tegen je werken, vooral als je in de overgang bent.”
Isa: “In de overgang komen, betekent tien kilo erbij, zeggen ze.”
Medina: “Een fabel.”
Isa: “Gemiddeld komt een vrouw in de overgang twee kilo aan omdat de stofwisseling daalt. Die extra kilo’s komen als je hetzelfde blijft eten als voorheen of door ongezonde keuzes. In de overgang gaat je lijf door een rollercoaster aan emoties. Ik merk dat als ik eind van de dag heel stoer en dapper allerlei werk heb kunnen afvinken, ik helemaal niet meer de puf heb om iets te koken. Dan wil ik alleen nog maar troosteten. Chips op de bank.”
Medina: “Die cravings zorgen voor de extra kilo’s. Maar als je cravings hebt, komt dat eigenlijk door stress, hormoonschommelingen of een tekort aan vitaminen en mineralen. Je zou dan juist heel volwaardig moeten gaan eten zodat je die gebreken niet hebt. Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar laten jij en ik daar nu iets op hebben bedacht.”
I’m reset
Isa: “Zo heet het door ons opgezette online programma om je lichaam en geest in zeven weken een reset te geven. Een reset die je fitter, vitaler en energieker laat voelen.”
Medina: “In onze boeken gaven we al veel tips, maar onze missie met I’M is om alle vrouwen die strugglen met hun overgangsklachten en gezondheid te kunnen helpen. Dat doen we lekker praktisch, met online programma’s waarop mensen zich kunnen inschrijven. We richten ons op zes pijlers: voeding, yoga, krachttraining, slaap, stress management, en intimiteit. Voeding is de eerste pijler die we aanbieden. In samenwerking met Ralph Moorman, voedingsdeskundige gespecialiseerd in de link tussen voeding en hormonen, hebben we een eetplan van zeven weken voor de 40+ vrouw en haar gezin ontwikkeld.”
Isa: “Zo simpel mogelijk en met het hele gezin erbij betrokken. Zodat je niet de situatie krijgt waarin je als vrouw voor jezelf iets anders moet koken dan voor je partner en kinderen. Vrouwen hebben nogal eens de neiging thuis een soort van restaurantkeuken te willen runnen. Dat is met dit programma niet nodig. Iedereen eet lekker gezond mee onder het mom: stop met diëten en ga goed eten.”
Medina: “Dat alleen al klinkt al heerlijk. Ooh lieve vrouwen, wat hebben we ons lijf toch aangedaan al die jaren met die rare diëten. Ik ook echt, hoor. Nu zorgen we met ons programma voor fijne, lekkere en toch simpel te maken gerechten van bijvoorbeeld gegrilde groenten als basis met smaakmakers zoals olijfolie, kruiden, noten en zaden. Lekker bij een visje, of de volgende dag met gekookte quinoa als salade. En van de restjes maak je een lekkere soep voor de volgende dag; smart cooking noemen wij dat. Geen verspilling en gewoon goed eten waardoor je op je natuurlijke gewicht uitkomt.”
Niet heilig
Medina: “Ken je dat lijstje nog waaraan je je moet houden om zo min mogelijk overgangklachten te voelen? Minder pittig eten, minder zout, minder suiker, geen alcohol. Poeh hee.”
Isa: “Oh… ja vreselijk. Niemand is zo heilig. En we moeten al zoveel! We doen het al goed als we de 80-20-regel hanteren, vind je niet.”
Medina: “80% slechte keuzes, 20% gezond?”
Isa: “Ha. Mocht je willen.” Medina: “Zonder dollen: het strenge moet eraf zodat je niet na een keer smokkelen met snoep of teveel drinken wilt opgeven. Bij ons I’M RESET Food programma mag dat. Je mag je er ook een hele week niet aan houden, maar dan moet je wel weer opnieuw beginnen. Pleziertjes moeten er blijven. Ik wil bijvoorbeeld niet zonder een goed glas rode wijn af en toe.”
Isa: “Alcohol kan zorgen voor extra opvliegers, ik weet dat en ben soms toch recalcitrant. Neem ik nog een glas en ah toe, nog een allerlaatste ook. Ondertussen fikt mijn lijf de tent uit en voel ik de volgende dag dat ik echt te oud aan het worden ben voor drie, vier glazen alcohol. Dat vind ik zo naar en tuttig. Tegelijkertijd denk ik: boeien, dan maar een off-day. Morgen mag ik in de herkansing. Met Vlinder had ik laatst voor mijzelf vegan ijs gekocht. Zit zij vervolgens toch met een heerlijke bak niet-vegan, mierzoete chocoladeijs naast me op de bank. Ik zie mijzelf zo met mijn lepel in haar ijsbakje gaan… Hé, wat doe ik nu, ik moest toch een wortel pakken? Leren zorgen voor je lijf gaat duidelijk met vallen en opstaan.”
Medina: “Laten we het nog over het buikje hebben.”
Isa: “Oeh, het welbekende overgangsbuikje.”
Medina: “In de overgang heeft vet de neiging zich te verplaatsen naar je buik. Daar kan je heel boos om worden, maar het is de enige plek in je lijf waar nog oestrogeen en testosteron wordt aangemaakt. Zou dat niet het geval zijn dan heeft dat allerlei vreselijks zoals spierverlies en botontkalking tot gevolg door een tekort aan oestrogeen en de testosteron houdt je lust op peil, ook niet onbelangrijk, toch?”
Isa: “Dus dat buikje zorgt er eigenlijk voor dat je geen droge, ouwe tak bent. Met zulke info moet het omarmen ervan wel lukken.”
Ook leuk om te lezen
Wil je rimpels voorkomen? Je gezichtsvermogen verbeteren? Oefen dan niet alleen je lichaam, maar houd ook je gezicht fit. In dit artikel lees je twee eeuwenoude(...)
Premenopauze, menopauze, postmenopauze. Dit zijn de verschillende fases van de overgang maar wanneer zit je in de overgang? Wat gebeurt er? Wanneer ben je eruit en(...)
Shakshouka betekent in het Arabisch ‘een mix van alles’. En dat klopt ook. Als je de basis eenmaal onder de knie hebt kun je eindeloos variëren(...)