Shakshouka betekent in het Arabisch ‘een mix van alles’. En dat klopt ook. Als je de basis eenmaal onder de knie hebt kun je eindeloos variëren met groenten en kaas die je nog hebt liggen. Je zet de vegetarische basis in zo’n 30 minuten op tafel.
HOOFDGERECHT
30 MINUTEN
4 PERSONEN
Benodigdheden (basis)
- Vier eieren
- Acht grote tomaten en een blikje tomatenpuree of twee blikken biologische gepelde tomaten in stukjes (als je het jezelf gemakkelijk wilt maken)
- Twee teentjes gehakte knoflook
- Twee sjalotjes, gesnipperd
- Eén paprika in kleine stukjes gesneden
- Eén blok feta
- Verse peterselie, fijngehakt
- Theelepel komijnpoeder of komijnzaad
- Zout en peper naar smaak
Benodigdheden (variaties)
- 200 gram kaas zoals feta, Mozzarella of geitenkaas
- Allerlei groenten die je nog over hebt zoals champignons, lente-uitjes, etc.
- Spaans pepertje voor wie van pittig houdt
- Verse koriander, fijngehakt
- In een koekenpan geroosterde pompoenpitten met een beetje zout voor een extra bite om er over te strooien op het bord
- Of als je voor een niet-vega variant gaat: chorizo fijngesneden en knapperig gebakken
Bereiding
Bak de gesnipperde sjalotjes samen met de knoflook in een koekenpan (waar je een deksel bij hebt) of een gietijzeren pan. Voeg hier als het glazig wordt de komijn aan toe.
Laat vervolgens de groenten, de Spaanse peper (optioneel) en de koriander (optioneel) even mee sudderen en voeg daarna de tomaten toe. Laat dit geheel met deksel op de pan ongeveer 15 minuten sudderen. Het geheel mag niet teveel vocht meer bevatten. Even experimenteren met de deksel dus.
Als je voor de kaasvariant kiest verkruimel je deze er nu over en roer je het nog een keer voorzichtig door. Voeg de eieren toe (vanaf nu niet meer roeren!) en laat het geheel met deksel nog ongeveer acht minuten zachtjes koken. De eieren worden als het ware gepocheerd en zijn gaar als er een wit laagje over de dooier zit.
Neem nu de pan van het vuur en garneer de Shakshouka met de peterselie, pompoenpitten of eventueel de chorizocrumble.
Ook leuk om te lezen
Pas geleden waren wij te gast bij het ministerie van Buitenlandse zaken met onze workshop over de overgang. Wij vonden het heel leuk ons verhaal te(...)
Seks tijdens de overgang, hoe doe je dat eigenlijk? Want de zin in seks blijkt bij veel vrouwen in de overgang flink af te nemen. In(...)
Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten. Maar verleidingen liggen overal op de loer, vooral als je honger hebt. Ze roepen je(...)